Коли у зимового часнику з’являються стрілки, досвідчені садівники їх зрізують, щоб всі сили рослини були віддані корінню, тобто зубкам, а не квіткам і цибулькам-бульбочкам”. Стрілка часнику – це квітконосне стебло, на якому формується суцвіття з майбутніми цибулинками-бульбочками. Багато дають підрости стрільцям приблизно до 50 сантиметрів, і прибирають їх як самостійний урожай.
Отже, як тільки стрілочки зав’ються кучерями, безжально обриваємо ніжні і пахучі паростки часнику, і займаємося корисними заготовками. На відміну від головок, стрілки містять інші корисні речовини і мікроелементи, що відрізняються смаком і гастрономічними властивостями. Їх перетирають з салом, маринують, квасять, солять, роблять соуси і заправки для салатів.
Часникові стрілки мариновані по-корейськи, тушковані в томаті, омлет зі стрілками – ось лише кілька простих рецептів, які підійдуть для дачних посиденьок, пікніків і смачних та корисних сніданків.
З цих корисних квітконосів готують соус для спагетті, схожий на песто (італійський соус), загалом, кількість рецептів можна обмежити лише своєю фантазією.
- Час приготування: 10 хвилин.
- Кількість: 0.5 кг.
Інгредієнти для приготування пасти із стрілок часнику на зиму:
- 0.5 кг стрілок часнику;
- 50 мл соняшникової олії;
- 25 г солі;
- 1 стручок перцю чилі (за бажанням).
Спосіб приготування пасти із стрілок часнику на зиму
Стрілочки збираємо безпосередньо перед приготуванням. Потім зрізуємо все зайве: бутони і нижню щільну частину стебла, яка зазвичай тверда і волокниста.
Частину стебел нарізаємо довільно, головне, щоб шматочки помістилися в чашу блендера. Обполіскуємо овочі холодною водою, відкидаємо на друшляк, потім висушуємо на рушникові.
Перетворюємо овочі в однорідну масу. Для цих цілей можна використовувати як блендер, так і звичайну м’ясорубку з мілкою насадкою.
Змішуємо подрібнені овочі з кухонною сіллю. Раджу використовувати велику сіль без домішок, для консервації вона підходить краще.
Далі наливаємо олію. Краще взяти рафіновану без аромату. Підходить будь-яка рафінована олія рослинного походження – оливкова, кукурудзяна та ріпакова.
Перемішуємо масу, щоб всі інгредієнти розподілилися рівномірно, можна знову змішати продукти за допомогою блендера. На цьому етапі, в залежності від смакових переваг можна додати приправу, будь-яку зелень – м’яту, петрушку, селеру або кріп. Багато зелені не потрібно, але злегка відтінити і розбавити смак часнику буде зовсім непогано.
Я люблю гостру їжу, тому перчик чилі додаю майже у всі заготовки. Невеликий стручок дрібно ріжемо, насипаємо в часникову пасту, перемішуємо і можна запаковувати приправу для зберігання.
Для тривалого зберігання пасту заморозити – розкласти в пластикові герметичні контейнери або загорнути в харчову плівку або фольгу. Протягом тижня паста із стрілок часнику може зберігатися в холодильнику.
Ось кілька порад щодо застосування пасти із стрілок часнику. Приготуйте курячі або м’ясні котлети, фарш додайте 3-4 чайні ложки пасти. Змішайте сметану з дрібно нарізаним кропом, додайте пасту із стрілок часнику за смаком і трохи оливкової олії, – вийде найсмачніший соус до молодої картоплі.
Немає коментарів:
Дописати коментар