При неправильному доглядi за контактними лiнзами в оцi можуть початися запальнi процеси


Американські офтальмологи стверджують, що носiння контактних лiнз пiдвищує ризик iнфiкування ока патогенними мiкроорганiзмами. Зокрема, йдеться про амебу, яка "живе" у водопровiднiй водi. Пiд час промивання контейнерiв для лiнз вона осiдає у них, потiм переходить на саму лiнзу, а з нею -- на око, викликаючи запалення рогiвки.


Чи справдi лiнзи можуть становити таку небезпеку? Про це говоримо з Павлом Бездiтком, професором, завiдувачем кафедри офтальмологiї ХНМУ.

Амебний кератит -- одне iз ускладнень, спричинених використанням лiнз. Справдi, амеби з води, якою промивали контейнер, можуть перейти на лiнзу, а звiдтам -- на рогiвку ока. При цьому структура рогiвки змiнюється, виникає запалення. Проте для цього необхiдно вже зовсiм недбало ставитися до лiнз -- скажiмо, не змiнювати розчин кiлька днiв, носити лiнзу довше, нiж треба. Тобто, загроза дiйсно є, але для цього треба "постаратися".



Дехто жалiється на вiдчуття дискомфорту при носiннi лiнз...

Якщо лiнзи пiдiбранi правильно, то вже за кiлька днiв людина їх не вiдчуває. Коли ж протягом мiсяця людина все ще почуває незручнiсть, вiдчуття стороннього тiла в оцi, це може вказувати на помилки при пiдборi лiнзи. Часом око не сприймає розчин, в якому зберiгаються лiнзи (вiдомi випадки алергiї). Дуже рiдко -- менш нiж в одному вiдсотку випадкiв -- є повна непереносимiсть лiнз внаслiдок особливостi побудови рогiвки.

До того ж, є певнi протипокази для носiння лiнзи. Це запальнi захворювання ока, алергiя, гайморити та ситусити (оскiльки мiж оком та носом є слiзний канал, при набряку виникає застiй сльози, вони починає "цвiсти", тобто, розвивається патогенна мiкрофлора, що може спричинити запаленнi в оцi), робота з хiмiчними реактивами, пилом.

Як довго можна носити лiнзу, не знiмаючи її?

Залежно вiд типу. Так, одноденнi розрахованi на свiтловий день, а деякi селiкон-гiдрогелевi можна носити 2 тижнi поспiль чи мiсяць, не знiмаючи навiть вночi. А от жорсткi лiнзи необхiдно знiнати на нiч, а час вiд часу їх треба кип'ятити.

Немає коментарів:

Дописати коментар