Домашнє печиво — чудове частування


Прийти додому, налити в кухоль гаряче какао, закутатися в теплий картатий плед і взяти з вазочки домашнє печиво … Домашнє печиво — це синонім затишку, любові, очікування свята. А який смачний аромат панує в будинку, де щойно спекли печиво! 


Поговоримо про домашню випічку? У домашнього печива історія багата і довга. Це не якийсь кулінарна жарт, придуманий невідомим кухарем від нічого робити! Насправді, печиво — ровесник хліба.

З’явилося воно одночасно з ним, а це, уявіть собі, майже десять тисяч років тому. Спочатку, звичайно, печиво не було солодким, оскільки цукор відкрили набагато пізніше.

На Русі печиво вважалося обрядовим, робили його напередодні язичницьких свят. Господині пекли з тіста маленьких тварин і пташок. Фігурки мали своє значення і сенс: щоб домашні тварини не хворіли, в річках риба завжди була, а в лісі — дичина. Популярність печива в Стародавній Русі пояснює простий рецепт — борошно, молоко або вода і сіль. Тому робили його і в багатих будинках, і бідних сім’ях.


Тоді це обрядове печиво називали корівки або Козулько. Потім назва видозмінилася до «кривульки», «кренделі».

З тих пір пройшло багато часу і вже неможливо точно порахувати, скільки існує в світі видів печива на сьогоднішній день. Дуже багато! А назв ще більше.

Сьогодні на домашнє печиво особливий попит. Тому деякі любителі випічки відкривають свій маленький бізнес: печуть печиво, красиво упаковують і продають. На ярмарках і напередодні свят такий продукт йде на «ура».


Домашнє печиво — це найшвидший і простий десерт з усіх існуючих. Домашнє печиво вийде смачним і у досвідченої домогосподарки, і у школярки, яка вперше в житті вирішила щось спекти.

З одного рецепту тіста можна приготувати безліч видів печива: з сухофруктами, горіхами, глазур’ю, всілякими начинками. З’їсти печиво можна м’яким, коли воно щойно з духовки. Можна почекати, щоб воно трохи затверділо і стало хрустким.

Якщо набридли звичайні кружечки і квадратики з тіста, то використовуйте формочки, за допомогою яких можна наробити і півмісяців, і сердечок, і чоловічків — під будь-який запит і свято! А для самих креативних — печиво з передбаченнями, яке користується особливою популярністю на вечірках.

Найголовніші любителі домашнього печива — маленькі діти. Готуйте разом з ними, вони охоче візьмуть активну участь, особливо на заключній стадії приготування — стадії прикраси. Додайте в кулінарний шприц глазур і дозвольте їм малювати на печиво все, що прийде в голову.

Готуйте печиво, прикрашайте його за вашим смаком, додавайте різні інгредієнти і насолоджуйтеся приємним чаюванням!

Печиво «Горіхові мережива»

Знадобиться:

  • 70 грам вершкового масла;
  • три столові ложки пшеничного борошна;
  • 80 грам очищених мигдальних горіхів;
  • половина склянки цукру;
  • дві столові ложки вершків жирністю 35%;
  • одна чайна ложка ванільного цукру;
  • 1 столова ложка рослинної олії.

Приготування печива «Горіхові мережива»

Мигдаль порубати ножем в крихту. На повільному вогні розтопити вершкове масло. Зняти з вогню, змішати з просіяного борошном, горіхами, вершками, звичайним і ванільним цукром. Розігріти духовку до 190 °С. Змастити рослинним маслом два деко, застелити пергаментом і викласти за допомогою чайної ложки тісто на відстані 6 см одне від одного. Випікати 5 хвилин до золотистого кольору.

За допомогою лопатки перекласти на решітку і остудити.

Печиво «Морська раковина»


Знадобиться:

  • два яйця;
  • одна склянка цукру;
  • 250грамм маргарину;
  • 200грам майонезу;
  • чайна сода на кінчику чайної ложки, погашена соком лимона;
  • 1 склянка геркулесу;
  • три склянки борошна;
  • щіпка кориці;
  • сіль.


Приготування печива «Морська раковина»

Яйця розтерти з цукром. Маргарин розтопити до м’якості і змішати з майонезом, додати погашену соду, борошно, геркулес. Посолити. Замісити тісто та дати йому полежати хвилин 20. Потім пропустити через звичайну м’ясорубку. Сформувати раковини. Посипати цукром і корицею. Викласти на деко, що змащене маслом і запекти в духовці.

Сирне печиво

Знадобиться:

  • одна пачка сиру;
  • одна пачка вершкового масла;
  • дві склянки борошна;
  • чверть склянки цукру;
  • сода на кінчику ножа (погашена лимонним соком);
  • маленький пакетик ваніліну;
  • сіль.

Приготування сирного печива

Змішати всі інгредієнти та замісити тісто, вирізати з нього склянкою кружальця. Можна посипати їх цукровою пудрою і укласти на деко, змащене олією без запаху. Випікати до готовності в духовці.

Немає коментарів:

Дописати коментар