Медики попереджають, що на вершковому маслі смажити не можна - а чому?



Провідний британський кардіолог і хірург Шиам Колвекар вкотре виступив в заявою про необхідність повної заборони вершкового масла як продукту харчування.


Фахівець, який працює в лікарні Лондонського університетського коледжу, попереджає про небезпеку вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів. Лише у Британії від серцево-судинних захворювань за рік гине близько 200 тисяч чоловік, і кардіологи вважають, що в третині цих смертей винні насичені жири. Щоправда, заяви кардіолога вже викликали гнівну реакцію з боку фермерів і популярних у Британії провідних кулінарних телешоу.

За статистикою британців, люди вживають у середньому 800 грамів жирів на місяць, що на 20% більше рекомендованої норми. Зниження цього показника до норми, за підрахунками медиків, може рятувати 3,5 тисячі життів щороку лише у Британії. Невже цей продукт, без якого важко уявити життя, настільки небезпечний?

Якщо їсти його пачками -- безумовно. Але якщо споживати у розумних кількостях та мати нормальну рухову активність, вершкове масло принесе організму лише користь, -- вважає Владислав Сластін, президент Ліги фітнес-дієтологів та нутріціологів, член міжнародного товариства спортивного харчування та Американської асоціації харчування Такі заяви є надто категоричним, адже повністю вiдмовлятися вiд вершкового масла не можна, особливо дітям.


У ньому мiститься 150 жирних кислот, у тому числi 20 незамiнних. Зокрема, молочний жир, що сприяє засвоєнню кальцiю, а також вiтамiни А, Е, D та В6. Цей продукт потрiбен i для мозку, i для суглобiв, i для серця. І міфи про його "вбивчість" вже давно розвіяно -- згідно з останніми рекомендаціями гарвардських дієтологів, вершкове масло має бути продуктом щоденного харчування. Його норма 5-10 грамів на день.


Щоправда, єдина порада обирайте якісне вершкове масло, а не молочний продукт, спред чи маргарин. І ще: вершкове масло це продукт, готовий до вживання. Зокрема, на ньому не можна смажити, інакше відбувається окислення жирів, що загрожує проблемам із здоров'ям. Смажити треба лише на рафінованій рослинній олії, яка не містить насичених жирних кислот.

Немає коментарів:

Дописати коментар